Flora en fauna in Burkel

Het Torrebos is een biologisch waardevol gemengd bos met een gevarieerde ondergroei van hulst, meidoorn, lijsterbes en Gelderse roos en is sinds 1998 in eigendom van Natuurpunt vzw. De massale aanwezigheid van zoete kers met zijn overweldigende lentebloei, een groepje ruwe iep, broedende sperwer, wespendief en specht, eekhoornnesten in weelderige lianen van wilde kamperfoelie.In de herfst groeien er talrijke mossen, korstmossen en paddenstoelen. De gele knotszwam (die op de Rode Lijst staat) is telkens weer een feest om naar te kijken. Zo is het Torrebos een interessante "stapsteen" tussen het Kallekesbos en het Drongengoedbos.

In het Kallekesbos
StengellozeSleutelbloem250
kom je helemaal tot rust. Wie eropuit trekt tijdens een warme zomeravond komt misschien wel een eikenpage tegen onder de statige zomereiken. Ook de zeldzame kleine ijsvogelvlinder (zie foto) zie je hier weleens onstuimig heen en weer fladderen tussen de bramen en wilde kamperfoelie. Een paar nauwlettende ogen is daarbij niet overbodig. Een buizerd of schuwe ree aan de bosrand maken het plaatje compleet.
In de vochtige percelen loopt het bospad over een rabat: een opgehoogde, beboste berm tussen afwateringsbeekjes. De bomen – vooral kastanjes en zomereiken – die hier staan mogen dan zelf dood zijn, ze zorgen voor heel wat leven. Boomklevers klauteren bijvoorbeeld duchtig over de boomstammen en de vijf spechtensoorten broeden hier allemaal. Tussen al die dode bomen staan trouwens ook enkele kerngezonde en eeuwenoude zomereiken. Langs de beek en tussen het hakhout van gewone esdoorn groeien bosanemonen en zeldzame stengelloze sleutelbloemen.

In de Lange Swiss
BosanemoomLangeSwiss250
is het witgele voorjaarstapijt van bosanemoon, dotterbloem en slanke sleutelbloem is een echte blikvanger, een essen-olmenbos dat uniek is voor de streek. De essen werden hier eeuwenlang gekapt voor hakhout, met brede
stobben en een rijke voorjaarsflora als resultaat.

“Van bloementapijten in het voorjaar tot de prachtige gele knotszwam in de herfst: Burkel is een waar kleurenparadijs.”Iets interessants gezien in Burkel?

Op waarnemingen.be kan je je observatie kwijt.