Beheermateriaal

Naast het klein materiaal zoals draagberries, harken, rieken, bijltjes en snoeitangen wordt ook groot materiaal gebruik om beheerwerken in de natuurgebieden uit te voeren. Dit groot materiaal omvat aantal kettingzagen en bosmaaiers alsook rollend materiaal zoals tractor met frontlader, kipkar, hooikeerder, hooihark, schijvenmaaier en ijzeren paard.
De STIHL kettingzagen, waarvan we twee types hebben (kort blad en grootblad), worden hoofdzakelijk gebruikt voor het uitvoeren van kapwerken terwijl we met de STIHL bosmaaiers handig tussen de vele boomstronken kunnen maaien. Afhankelijk van het gekozen mes kunnen we ofwel gras en pitrus maaien, jonge opslag van berk afzagen of bramen verpulveren.

Het ijzeren paard, Iron Horse IH2055 – IH2090 PW, is het rupsvoertuig die we kunnen ombouwen al naargelang de uit te voeren beheerwerken. Zo kunnen we er een groot net op plaatsen om heel grote hoeveelheden maaisel af te voeren. Met een aantal manipulaties maken we er een boslier van voor het uitslepen van boomstammen. Na het verzagen van de het hout kunnen we het hout tussen vier stalen houders op het ijzeren paard stapelen om het verder te vervoeren. Het ijzeren paard, manusje van alles, is een geweldig werktuig die in alle seizoenen kan gebruikt worden. Zijn specifieke bouw, lage bodemdruk d.m.v. rupsen en laag zwaartepunt maken dit toestel bijzonder geschikt om het te gebruiken op moeilijk bereikbaar terrein.

Kipkar
De tractor (New Holland, 40 PK) en kipkar hebben we al meermaals kunnen inzetten voor het afvoeren van maaisel, opvang en transport tijdens verhakselen van takken en voor afvoer van brand- en takkenhout. Hij maakt het werk allemaal een stuk lichter en makkelijker. Om de bodemdruk zo licht mogelijk te houden en de structuur niet te beschadigen staan er op onze tractor geen conventionele banden (met klauwen) maar is hij uitgerust met brede moerasbanden.




Frontlader
Met onze aan- en gelukkig ook afkoppelbare frontlader (Mailleux 25C), kunnen we onze tractor ombouwen naar een graaf- en hefmachine. Met de bijgeleverde grondbak kan men aan grondverzet beginnen denken terwijl we met onze mestriek (met klauw) makkelijk maaisel kunnen heffen en kippen op onze kar.






SchijvenmaaierKuhn
De schijvenmaaier (Kuhn GMD44 SELECT, 4 schijven met een werkbreedte van 1,60 meter) moet ons helpen bij de talloze maaiwerken die uitgevoerd worden in het Maldegemveld. Eerst en vooral zal hij ingezet worden voor het maaien van hooiweides maar in een later stadium eveneens voor het maaien van onze heidepercelen. Uiteraard enkel op de percelen waar de boomstronken werden verwijderd. Op de andere percelen zullen onze bosmaaiers nog steeds moeten bovengehaald worden.



HooikeerderKuhn
Na het maaien van de hooiweides volgt het schudden of keren van ’t gras om er hooi van te maken. Hiervoor gebruiken we een hooikeerder (Kuhn GF 3701, werkbreedte van 3,70m). De 4 ”zonnen”, elk uitgerust met 6 ”vorken”, gooien het gras de lucht in. Zelfs zo goed dat we moeten oppassen dat niet alles bij de buren terechtkomt.






KeerderJFStoll
Ons laatste hooitoestel is de JF-Stoll hark. Tien harkarmen, met op elk uiteinde een harktand waarmee we ons hooi/gras bij mekaar harken en op ”bermpjes/zwadden” leggen zodat we het daarna kunnen persen. De breedte van deze bermpjes is variabel al naargelang we onze zwaddoek (een stevig doek gemonteerd op een frame dat fungeert als een soort muur waartegen het hooi/gras gegooid zal worden) instellen. Daar we in onze natuurgebieden met klein materiaal werken, (grotere tractoren en de bijhorende machines zorgen voor een te grote druk op de bodem) zullen we onze bermpjes/zwadden steeds klein houden zodat een kleine hooipers van de professionele terreinploeg alles kan oprapen. Pakjes hooi kunnen gaan van 10 tot 150 kg al naargelang de gebruikte pers.

Maaibalk
De Hydrostatische Motoculteur Rapid Euro 4 is uitermate geschikt voor beheer in natuurgebieden dankzij z'n voldoende vermogen en grote wendbaarheid. Allerlei toestellen (wij hebben een maaibalk en hooikeerder) kunnen zonder veel moeite (geen gesleutel) omgewisseld worden. Zelfs steile hellingen, mits het aanbrengen van dubbele banden, vormen geen probleem. De werksnelheid is traploos regelbaar dankzij de handgreep op het stuur. Een "dode man" hendel op het stuur zorgt ervoor dat de machine stilvalt indien de bestuurder iets overkomt.



Bandkeerder
Op onze eenassige trekker kan eveneens een bandkeerder geplaatst worden. Bij een bandkeerder zijn de keerstangen op een band geplaatst waarmee het maaisel zijdelings kan gekeerd worden. De werkhoogte kan ingesteld worden met steunwielen (vooraan). Men kan zowel het hooi keren als het leggen op ruggen (om te persen of het afvoeren te vergemakkelijken). Het toestel leent zich uitermate goed om te werken op onze rabatten daar deze niet altijd berijdbaar (te smal) zijn voor onze grote toestellen.



Hooiwagen
Sinds enige jaren maken we kleine pakjes hooi in het Maldegemveld maar deze binnenhalen met kipkar is niet even makkelijk daar je er amper iets op krijgt zonder dat de hele handel naar beneden komt.
Tot een buurman nog een oude JF mestkar staan had en deze wou verkopen als oud ijzer. Snel wat geld gaan halen en de kar was van ons. Dan maar eens tot bij Geert en bespreken hoe we dit ding kunnen ombouwen. Plannen worden gesmeed, kar tot bij Geert brengen en hij kan er aan beginnen. Binnen de kortste keren is ie klaar... net op tijd om het hooi binnen te halen. Heel makkelijk nu (lage bodem) om pakjes op te steken en we krijgen er zo waar maar liefst 100 in een keer opgeladen.