Etienne Vanaelst 1948 - 2017


Etienne900

Op 22 oktober 2017 verloren we onverwacht Etienne Vanaelst.

Etienne250
Etienne was een drijvende kracht en vaste Natuurpuntmedewerker van het allereerste uur, toen hij samen met enkele andere natuurliefhebbers in de jaren ’80 Quercus oprichtte. Quercus was de allereerste natuur- en milieubeweging in de regio. Hij ijverde toen reeds voor het behoud en de versterking van natuur in en rond het Drongengoed; dit lang voor er van het Maldegemveld sprake was. Etienne werkte mee aan de toetreding van Quercus tot Natuurreservaten, wat later tot Natuurpunt werd omgedoopt en hield de groep in die moeilijkere periode samen. Geen werk was hem teveel als het om natuur ging. We kunnen gerust stellen dat de natuur zijn grote tweede liefde was.
Ontelbare uren spendeerde Etienne aan het hoeden van de schapen en geiten op de Knesselaarse Kanaalberm, het organiseren van de paddenoverzetactie, en beheerdagen in al onze natuurgebieden. In 1993 slaagde hij er zelfs in het eerste natuurperceel in het Drongengoed te kopen. Etienne stond dus aan de wieg van het nu alom vermaarde Maldegemveld.

EtienneNatuur250
Etienne was ook een zeer gewaardeerd natuurkenner. Wie regelmatig de natuur in trekt, kwam hem ongetwijfeld wel al eens tegen. Het ganse jaar door was hij er op zoek naar een nachtzwaluw, vroege vogels, salamanders en kikkers, en natuurlijk paddenstoelen. Als paddenstoelenexpert stond Etienne aan de wieg van de Oost-Vlaamse Mycologische werkgroep en stond hij gekend als dé mycologische animator van het Meetjesland.

EtienneGroep250
Etienne deelde met een ongezien enthousiasme zijn weinig geëvenaarde natuurkennis met anderen. Hij was altijd bereid mensen in onze natuurgebieden op sleeptouw te nemen en met hen zijn geheime plekjes te delen. Een ontelbaar aantal schoolkinderen en studenten, van lagere school tot universiteit, zullen zich hem herinneren als de gepassioneerde gids die hen meenam in de wondere wereld van de natuur in het Meetjesland.

EtiennePaddenoverzet250
Als natuurouder van de basisschool De Kleiheuvel, jaarlijkse gids voor het LTI Oedelem, of vrijwillig medewerker van de Universiteit Gent tekende hij steevast present voor een onderdompeling in de Meetjeslandse natuur. Niets was hem te veel om iedereen kennis te laten maken met de wonderlijke natuur in eigen streek. Dat hij veel mensen de weg naar de natuur heeft leren ontdekken staat als een paal boven water. Legendarisch zijn de door Etienne gegidste paddenstoelen- en amfibieënwandelingen. Hij verstond de kunst iedereen mee te nemen in zijn verwondering en bewondering voor deze natuurpracht.

Etienne is en blijft een voorbeeld voor de natuurbeweging, die we niet alleen nooit zullen vergeten, maar die ons blijvend zal inspireren!