Amfibieënactie 2017


In dit filmpje zie je dat er midden maart heel wat activiteit is in de WWF-poel.
De meeste amfibieën hebben ondertussen de voortplantingspoel bereikt. Het is er een wriemeling van jewelste. Aan één zone ligt er behoorlijk wat kikkerdril. Geleidelijk aan zullen de meeste kikkers en padden de poel al terug verlaten. Salamanders blijven iets langer in de poel. De moeite om het schouwspel eens te gaan bekijken.

Paddenpoel2016

Vanaf half februari tot eind maart, heb je de meeste kans om padden, salamanders en kikkers te zien oversteken. Vaak eindigt deze tocht naar de poel waar ze geboren zijn in een platte dood. Niet enkel komen de dieren onder de wielen terecht, er vallen ook slachtoffers door de luchtverplaatsing die door het voorbij razend autoverkeer wordt veroorzaakt. Elk amfibie die er platgereden wordt, is er dus één te veel!
Vier paddenoverzetacties vinden plaats langs de Drongengoedweg (Krakeelweg) in Knesselare (Maldegem), langs de Baaikensedestraat te Maldegem-Kleit, langs het Broekelken te Adegem en langs de Oude Gentweg te Maldegem. Infoborden maken de overzetactie zichtbaar. Aan de autobestuurders wordt gevraagd om er een snelheidsbeperking van 30 km/u te volgen. De Drongengoedweg wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer door middel van slagbomen, die ’s avonds dicht gaan om 19h00 en ’s ochtends terug open gaan om 07h00, tijdens de gunstige trekdagen. Dit zijn vooral vochtige dagen en bij temperaturen vanaf 7°C.
Ook jij kan hierbij helpen door mee te werken aan deze acties. Neem contact op met Kurt De Kesel - 09 374 71 16.

PaddenInHetVerkeer

Wanneer de Drongengoedweg afgesloten is tijdens de paddentrek kan de Krakeelparking bereikt worden vanuit Knesselare via Kleit (Kleitkalseide, Doornstraat en Urselweg) of vanuit Ursel via de Eekloseweg (Blakkeveld, Kraailokerkweg en Urselweg), zoals aangeduid op onderstaande kaart.
Bedankt voor de medewerking en het begrip voor dit tijdelijk ongemak.


kaartOmleiding2017

Deze paddenoverzetacties zijn een initiatief van:
Natuurpunt Maldegem-Knesselare, de gemeenten Maldegem en Knesselare, het Regionaal Landschap Meetjesland en het Agentschap voor Natuur en Bos.

logo_NP_MK_kleur_kort_2015Logo_knesselarelogo_maldegemLogo_RLMlogoANB_2017